Kurtarma Fonu, Backstop veya Bouncy Ball? İşte LFG'nin Bitcoin "Rezervi" Nasıl Çalışabilir?

 Luna Foundation Guard (LFG), yeni bir "rezerv" için en büyük bitcoin (BTC) alıcılarından biri olarak geçtiğimiz ay manşetlere çıktı ve görünüşe göre birdenbire piyasa değerine göre 1,7 milyar dolarlık en büyük kripto para birimini kaptı.

Ancak LFG rezervinin amacı nedir ve bitcoin'i ne için kullanır?

LFG'nin web sitesine göre, rezerv, UST olarak bilinen dolara sabitlenmiş bir stabilcoin ve LUNA adlı bir kripto para birimine odaklanan blok zinciri tabanlı bir proje olan Terra ekosistemini desteklemek için kuruldu.

Terraforms Labs'ın kurucu ortağı ve projenin lideri Do Kwon, bir tweet'te LFG'yi UST için “merkezi olmayan [döviz] rezervi” olarak tanımladı. LFG'nin web sitesine göre, Kwon LFG organizasyonunun direktörü ve kurucu üyesi olarak görev yapıyor.

Yine de konu kafa karıştırıcı olmaya başlıyor, çünkü bir Terraform Labs sözcüsüne göre token'ın "algoritmik stabilcoin" tasarımı, UST'nin "bitcoin veya başka bir varlık tarafından desteklenmediği veya teminatlandırılmadığı" anlamına geliyor.

Yani UST için bir "yedek" - ama UST'yi desteklemiyor mu?

LFG'den rezervin nasıl çalıştığını açıklamak için çok az yazılı yazısı ile bazı analistler kendi yorumlarını yapıyorlar.

Florida hedge fonu Hartmann Capital başkanı Felix Hartmann, "Bana göre LFG rezervi bir sigorta poliçesi ile son çarenin geri dönüşü arasında bir şey" dedi. "İnsanları bunun aslında bir iskambil evi olmadığı konusunda teselli etmek, FDIC'ye benzer bir psikolojik dayanaktır." FDIC, ABD banka mevduatlarını sigortalayan Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun kısaltmasıdır.

Meselenin özünde, hızla büyüyen kripto pazarları hakkında çok önemli sorular var: Blok zincirleri üzerine inşa edilen bu bilgisayar kodu tabanlı projeler, harici destek olmadan gerçekten kendi başlarına mı çalışacak ve gerçekten merkezi olmayan mı?

Devamını oku: 'Başarısız Olmak İçin Üretildi' mi? TerraUSD'nin Büyümesi Neden Finans Uzmanlarına Kabuslar Veriyor?

Algoritmaya güvenin

Endüstri geliştikçe, stablecoin'ler iki biçim aldı: Tether (USDT) ve USD coin (USDC) gibi en büyüğü, her bir jetonun en az 1 $ değerinde olduğunu garanti edecek yeterli varlıkla desteklendiğini söylüyor.

Ancak UST gibi yeni bir "algoritmik sabit paralar" türü "protokoller" olarak mevcuttur - temel olarak, tokenin 1 dolarda sabitlenmesini sağlayacak olan bir blok zincirinde programlama hatları. (Stabilcoin resmi olarak terraUSD olarak bilinir ancak aynı zamanda ticaret sembolü olan UST'den de geçer.)

Öyle olsa bile, algoritmik stabilcoinlerin birçok erken versiyonu çöktü – Beanstalk en sonuncusu. Bu nedenle, beş ayda 15 milyar dolar artan piyasa değeri ile UST'nin büyümesinin ne kadar sürdürülebilir olabileceğine dair sorular ortaya çıktı. Şu anda üçüncü en büyük stablecoin olarak duruyor.

Yeni rezerv, güvendeki boşlukları gidermeye hizmet edebilir. Kwon, rezervler 10 milyar dolara ulaşana kadar alımların durmayacağını ima etti ve “BTC rezervleri, Bitcoin standardının yeni bir parasal çağını açacak” dedi.

Peki LFG bitcoin rezervi nasıl çalışır?

LFG, web sitesinde "UST rezerv protokolünün" belirli unsurlarını açıklamaktadır, ancak nasıl çalışacağı – veya hangi koşullar altında devreye girebileceği – tam olarak açıklanmamıştır.

Web sitesine göre, LFG "Singapur Cumhuriyeti'nde kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve kendisini gerçekten ademi merkeziyetçi bir ekonomi oluşturmaya ve desteklemeye yardımcı olan açık kaynaklı yazılım ve uygulamaların daha fazla ekonomik egemenlik, güvenlik ve sürdürülebilirliğini yaratmaya ve sağlamaya adamıştır."

"LFG"nin kripto lingo'da bir ticaret için coşku veya iyimserliği ifade etmek için yaygın olarak kullanılan bir kısaltma olması tesadüf olmayabilir. "Haydi gidelim" anlamına gelir.

CoinDesk, Terraform Labs sözcüsüne, yetkililerin sağlayabileceği LFG rezervi hakkında yazılı olarak ayrıntılı bir şey olup olmadığını sordu ve bizi, Jump Trading adlı bir ticaret firmasından Terra'nın araştırma platformunda 23 Mart tarihli bir teklife yönlendirdi. Crypto'nun ana şirketi, LFG projesinde lider yatırımcı.

Çok hızlı bir şekilde karmaşıklaşıyor - ancak teklifteki fikir, rezervin, sabit fiyatın çok altına düşmesi durumunda UST'nin fiyatını dengelemek için ek bir bacak sağlayacağıdır.

Devamını oku: LUNA ve UST Nedir? Terra Ekosistemine Yönelik Bir Kılavuz

Henüz yeşil ışık yakmayan Jump Trading teklifi kapsamında LFG, UST rezerv varlıklarını özel bir rezerv havuzuna devredecek.

Bu rezerv, teklife göre yalnızca "acil durumlarda, ancak başka türlü değil" erişilebilir olacaktır.

Önerilen eşik 0,98 dolardı - yani, tüccarların 1 dolarlık UST madeni parasını 98 sent bitcoin ile değiştirmeye istekli olduğu noktaya kadar kötüleşirse - 1 dolarlık sabitleyiciden %2 aşağı sapma. Jump Trading'e göre böyle bir seviye, "fonun yalnızca olağanüstü hareketler lehine UST fiyatındaki olağan hareketler için kullanılmasını engeller."

Ancak acil durum koşulları gerçekten gerçekleşirse, perakende yatırımcılar UST'lerini bitcoin (veya rezerv havuzundaki diğer varlıklar) ile indirimli olarak değiştirebilirler.

Teklif bunu özellikle söylemiyor, ancak görünüşe göre mekanizma UST için bir fiyat tabanı oluşturacak ve fiyat 0,98 doların altına düşerse alıcılar devreye girecek.

Selini Capital'in baş yatırım görevlisi Jordi Alexander, "Bu, UST'yi örneğin 0,97 dolardan satın alabilen ve 0,98 dolardan BTC'ye çevirebilen arbitrajcılar tarafından UST için talep yaratıyor" dedi. "Bu, 0,98 dolardan daha sert bir taban oluşturmalı ve LUNA'ya felaket bir geri ödeme akışı var çünkü bu noktada, diyelim ki UST 0,97 dolara gidiyordu, insanlar fiyatı yeniden tahkim edecekti."

Teorik olarak, UST için taban fiyat, madeni paranın piyasa değerini 1 dolarlık sabite geri getirmeye yardımcı olacaktır.Kripto araştırma ve veri firması Messari'de analist olan Dustin Teander, "Aynı şekilde bir spor salonu zemini bir basketbolun zıplaması için sağlam bir yüzey sağlıyorsa, rezervler UST'ye zıplaması için bir fiyat tabanı sağlıyor" dedi.

Kriz geçtiğinde, rezerv havuzu, tüccarların BTC ile 1 dolarlık sabitten UST satın almasına izin vererek UST birikimini boşaltır. 

Sonraki
« �nceki
�nceki
Sonraki »
Reklam Alanı 1010x90
Reklam Alanı
server { listen 80; server_name cenuta.com; return 301 $scheme://medyakazani.net$request_uri; }